torsdag 11 april 2013

FÖRBEREDER FÖR UTELIV


Dagens tema i Fabriken är UTELIV · vilket blev lite svårt att visa något av. Det är ju en seg vår i år alltså. Kallt som sjutton fortfarande. Men nu är ju våren på väg hörde jag. Värmen. För solen har vi haft ett tag. Men denna kyla. Herre gud!

Så istället visar jag idag bilder på lite förberedande arbete inför kommande uteliv. Jag har påtat ihop mina små miljövänliga krukor av tidningspapper (tips 1: vik dina egna krukor som du sedan kan plantera direkt i jorden). För det är ju hög tid att för-odla gurkor, purjolök, solrosor och tomater. Tips 2: gör ett miniväxthus med hjälp av en liten glasburk, för en jämn fuktighet & värme (glöm bara inte att lägga en liten pinne under kanten så att luften kan cirkulera). Tips 3: Och om man kanske vill skörda potatis snabbare så kan man förodla dem ljust i en äggkartong i ca en månad innan plantering. I år ska jag skörda potatis ute i stugan tänkte jag. Ett par pallkragar ska jag testa att odla i innan jag gräver upp ett riktigt land. Tips 4: Glöm inte att använda speciell såjord (ekologisk så klart), fröna tar sig så mycket bättre då. Och tips nummer 5: Glöm inte vattna ! (det tipset var mest till mig själv *ler* för det glömmer jag så lätt). Tar det sig nu inte så får jag ju åka till det här underbara stället och köpa mina ekologiskt odlade grönsaker, det går ju det också.

Och så vågar jag mig nog på att plantera ut ett par små plantor penséer nu. Men något annat vågar jag mig inte på än; för då är jag rädd att frosten 'tar dem'. Och här ett sista tips idag; knipsa av de vissna blommor ofta, ofta så växer sig penséerna så det knakar. Och vet ni att om man köper plantor med redan utslagna blommor så kan man t o m nypa av dem för att få en riktig kraft i plantan (glöm inte att använda fin jord).

Lycka till och happy för-odling!
(om ni nu vågar följa mina tips, hihihi ... )

Nu ska jag se hur resten av landet ligger vad gäller uteliv, inne på Fabriken

14 kommentarer:

 1. Alltså, Ulrika, jag blir liksom lika chockad varje gång du pratar trädgård, blommor, växter och odling. Du är en cityböna i mina ögon - på ett väldigt positivt sätt. Jag har liksom alltid trott att vi är mer lika - i alla fall när det kommer till odlingsdyslexin. Men inte, du är på ett annan planet. Kanske SOLSYSTEM. Vi kanske inte ens är i samma universum. Herre Gud, jag låter lite desperat va. Men hur kan folk sån't här? Är det någon man föds med?

  Du fullständigt spottar ur dig tips. Potatis i äggkartong. Som sagt, jag är i chock. Jag kanske bara ska acceptera att jag är bra på annat..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Anna. Jag har många dolda talanger. Hahaha! Lite som hokuspokus-trollkarl liksom.
   När du minst anar det så drar jag fram ett wild-card.

   Nu ska du få höra hur en cityböna som jag kan sånt här. Jag är uppvuxen med en mormor och morfar som hade en trädgård, som i stort sett var ett enda stor grönsaksland. De var självförsörjande på alla sina grönsaker/rotfrukter. Så från 1 års ålder har jag varit med där och 'påtat' i jorden. Följt årets växlingar och lärt mig när och hur saker ska planteras. Älskar det! Att jag sedan har en mamma som mer eller mindre är en en självupplärd trädgårdsmästare hjälper så klart till. Jag har alltid haft ett genuint intresse för växter och natur. Och älskar att få saker att växa och frodas. Läser trädgårdsböcker och googlar när jag vill kunna något om växter. Geeky! Jepp!

   Puss. Du lär dig. Easy-peasy. Ska vi ha lite skola kanske? Vi har ju olika kunskaper att utbyta. Du uteliv - jag uteliv. :))

   Radera
 2. Vilka bilder... och vilka tips! Verkar som att du inte gör annat än att påta i jorden och odla dina egna grönsaker. :)

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra bilder! Underbart! Tack för tips. Ska genast ut på vår minibalkong o knipsa av penséer. Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Men hörredu så du tipsar bra! Nu blev jag också sugen fast det ännu inte lockat mig alls det här året. En sådan där tidningspappers-kruk-görare stod jag och höll i på PUB i söndags. Attan att jag inte slog till på den.

  Urfina bildet som vanligt!!

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder! Duktig du är som har odlat så mycket redan. Jag har tänkt mig att få mycket mer gjort i trädgården i år... Kram Suss

  SvaraRadera
 6. Finfina bilder! Idag och igår har jag faktiskt sått frön. Lite av rekord nästan. Brukar ha lite svårt att komma mig för - har sällan trädgårdslust i april....

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga bilder och finfina tips. Ekologisk såjord - var hittar man det? Måste jag ju så klart införskaffa inför mina sådder. :) Tack för tipsen!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Åh vilka underbara foton du fått till. Båda tummarna upp!
  Kram sofua

  SvaraRadera
 9. Vilka fina bilder! Underbart med lite grönska och planering av vad som komma skall! =) /Hanna

  SvaraRadera
 10. Blir riktigt planteringssugen efter att ha sett dina bilder. Det är bara kylan som stör... Önskar dig en fin fin helg! Kram

  SvaraRadera
 11. Himla fina bilder, u! Penseer blir planterade i helgen. Äntligen! Fin helg! Kram

  SvaraRadera
 12. Vackra bilder och många bra tips! Jag köpte mig en skål penséer igår och de har överlevt natten :-) Härligt att det äntligen börjar kännas som vår. Idag regnade det istället för att snöa, bara en sån sak ;-)

  SvaraRadera
 13. Jag har satt basilikafrön i äggskal, får se hur det går när jag sätter ned dem i en kruka... Fin lila äggkartong! Jag gillar även ditt stjärnarmband ovan, du är så duktig... så fint! Ha en skön helg. Kram Elina

  SvaraRadera