lördag 9 mars 2013

DRAGEN GRIS :)


Jag har ju lovat att ge er receptet på Pulled Pork. Det är magiskt gott, tycker vi här hemma - både stora som små. Den är enkel att tillaga, men kräver sin tid. Nu ska jag poängtera att detta är mitt eget recept - så som jag föredrar att tillaga den (och efter konsultation med 'min köttmästare' i  Hötorgshallen;). Det finns en miljon och miljader receptet på nätet som ni kan följa. Mitt receptet ger en pulled pork som är enkel i sina smaker, så att man kan ackompanjera den med de tillbehör som man själv bäst gillar. Ok? Så som jag gillar att laga mat - enkla smaker och med bra råvaror.

Nu kör vi! Sätter ni igång den nu är den ljuvlig runt 6-tiden ikväll!

1 | Köp en fin bit fläskkarré (1 måltid á 4 personer ca 600 gr kött, men gör gärna det dubbla). Gärna ekologiskt om min kan hitta det. Jag står fast vid att det ska vara en rejäl bit kött med fett & ben kvar. Benet ger köttet extra god smak och fettet gör att köttet inte blir torrt. Så ta för guds skull inte bort det. 

2 | Sätt ugnen på ca. 105 grader (inte på varmluft, vanlig ugn). 

3 | Ta fram din gjutgärnsgryta (jag har en Le Crueset). Ta fram ca 100 gram smör och klicka på köttet och runt om i grytan. Ta fram ca 2-3 morötter som du tvättar och skär i större bitar sedan ner med dem i grytan. Ta fram 3 scharlottenlökar, skala och dela på mitten och i med dem i grytan. Ta fram 4 vitlöksklyftor - dräm till dem med knivens handtag så de mosas till och ner med dem i grytan. På med lagom mycket havssalt och nymald svartpeppar, efter smak, över din karré. På med locket. (Har du ingen gjutgärnsgryta går det lika bra med en eldfastform med folie täckt över). 

4 | Så, nu är själva matlagningen nästan färdig. För nu ska allt in i ugnen i ca 8-10 timmar. Igår t ex  slängde jag ihop köttet på ca 5 minuter innan jag satte igång och jobbade på morgonen. När vi sedan skulle äta middag vid sex-tiden var köttet klart. Lätt plätt!

5 | Ta ut köttet precis innan servering. Lägg upp det på ett serverings fat. Ta en gaffel och rispa köttet till små, små 'trådiga' bitar. Ta bort benet och om det är fett som är överflödigt (men inte det som är mitt i köttet!). Jag vet, det ser inte så aptitligt ut, det är ju mest grått och trådigt. Men smaka en bit och det smälter (!!!) i munnen. Jag lovar! Gudagott! Och passar barnen perfekt, inget segt kött här inte.

6 | Klart! Jag sa väl det, att det är enkelt att tillaga?! Lättplätt!

+

Hur man serverar sin pulled pork? Det är en smaksak. Vi här hemma äter den gärna med japanska pannkakor (köpta i kina-butiken & ångkokta), Hoisin sås (se till att köpa den också i en riktig kina-butik - den är godast), finstrimlad purjolök, finstrimlad gurka och finstrimlad isbergssallad. Ja, en försvenskad Peking Anka. Aaaah! Så gott så jag dör! Barnen äter den helst i ett ugnsvarmt pitabröd - med gurka, tomater, fefferoni, sallad och en vitsås (gjord med creme fraiche, vitlök och kryddor). Lite som kebab. Går ju att använda detta kött till vanliga tacos också, om man vill (schlurp). Min syster tillagar 'sin gris' lite annorlunda och äter den med en massa andra såser och tillbehör, typ chippottle & smoked texassås. Mannen på hötorgshallen berättade att han brukade göra en stor sallad med köttet som toping. Och allt är precis lika gott! Bara fantastin och ens egna smaker sätter gränserna. 

Lycka till mer er Pulled Pork! 


6 kommentarer:

 1. Jag har verkligen lagat Pulled Pork många gånger och är ett fan av stora mått. Jag har lagat på flera olika sätt men aldrig såhär. Och inte med dina tillbehör.
  Tack för ny input. Det låter väldigt gott. Jag ska prova detta snart, kanske redan i veckan.

  Hejsvej och trevlig lördag.

  PS. Hittade precis hit. Himla fin blogg så jag kommer tillbaka inom kort ;)

  SvaraRadera
 2. Fab!

  Nu ska min Le Crueset få jobba ;)

  TACK rara för recpetet!

  xo

  SvaraRadera
 3. Det låter och verkar helt vansinnigt gott!! Ska se till att vi testar härhemma. Bra att få tips på en barnvänlig variant. Den med japansks pannkakor och hoisinsås låter galet gott. Ha finaste lördagen!
  Kram Nanna

  SvaraRadera
 4. Hysteriskt gott och går lika bra med en hel bit högrev! :-D

  Tack för asiatisk input!

  SvaraRadera
 5. Hi hi, vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av rubriken.. (Men nåt med en överförfriskad man tolkade jag det som;))

  Hur som helst, det låter riktigt smarrigt! Måste testas! kanske redan imorgon.
  Fin lördag.
  kram/A

  SvaraRadera
 6. Men så gott det låter. Passar mig perfekt som gärna gör annat än lagar mat hela helgen men älskar god mat! Ska testas. Håller på med meny för nästa veckas skidsemester och jag tror banne mig att den här får hänga med. För man vågar väl lämna ugnen på med 150 grader fast man inte passar hela tiden? Eller?

  SvaraRadera