onsdag 28 januari 2015

BADRUM PÅ ÖN

Nu när vi bygger ut vår stuga med 3 nya sovrum så passar vi på att ta tag i en del andra saker som behöver förbättras på vår stuga. Stugan är en klassisk sportstuga byggd för hand av 'Gubben N' någon gång på 50-talet. Vi känner hans barnbarn (de vi köpte stugan av, och som numera är våra grannar på ön) mycket väl så vi har fått oss berättat hur han fällde träden på tomten och fraktade dem ut med båt till Husarö sågen där de sågades till plank och brädor som huset sedan byggdes av. Att han jobbade på ett företag som tillverkade spik, det kan vi själv räkna ut då det är så sjukt mycket spik i varenda bräda. Välbyggt! Och det var faktiskt det fick oss att behålla huset som det var, trots att vi hade tänkt att riva det och bygga ett nytt när vi väl skrivit på ägandepapprena. "Ett friskare hus får man leta efter" sa besiktningsmannen.

Så vi renoverade och renoverade på det lilla huset. Alldeles själva med hjälp av min mamma och pappa. Och det blev så somrigt och härligt! Med enkla medel. Men hela tiden har vi velat bygga ut stugan, men inte riktigt vetat hur. Vi har vetat vad vi vill ha, men inte hur vi ska göra det på bästa sätt. Vi har ju en naturtomt mitt ute i ytterskärgården och är livrädda för att det ska bli för modern, åretrunt bo:igt och blaffigt. Det ska liksom vara vår sommarstuga, vara ledigt och avslappnat men samtidigt praktiskt och många ska kunna bo där samtidigt utan att bo på varandra.

Nu efter ca 9 års ägande fick vi tummen ur och träffade 'vår' fantastiska arkitekt Roffe som kunde, enligt våra egna ritningar, guida oss till en stuga precis så som vi hade nog faktiskt hade tänkt oss. Även om han knorrat en del över mina lösningar och nog ändrat på en del saker när han ritat (som han tror att vi inte märker *ler*). Huset kommer att få två nya barnrum, vi kommer att få ett eget sovrum (vi har alla 4 delat på ett rum (12 kvm) fram tills nu). Vårt gamla sovrum blir till en hall och ett stort lyxigt badrum. Vi har fram tills nu endast haft en separett (ni vet en slags mulltoa, men som separerar 1:an och 2:an så att det inte luktar något - helt fantastisk sak det där. Förrutom när folk inte följer reglerna ;) inne i stugan och sedan har vi haft vårt 'spa' ute i garaget med dusch och bastu. Även tvättmaskinen har stått i garaget. Ganska kallt att springa ut dit under vinterhalvåret …

Hela stugan får dessutom en ny panel, nytt tak och nya fönster och dörrar. Vi har planerat in nya altandörrar där vi tidigare endast haft ett fönster, ny utomhusbeslysning och ett nytt och bättre altandäck. Och dessutom har en av våra gästsugor på ca 30 kvm rivits för att lämna plats till en helt ny och modernare gäststuga 'uppe på berget'. Jamen ni hör ju vilket projekt! Va! Vi har som tur är fått tag på världens bästa kille som håller i hela bygget - maj gad så bra han är! Och bygget flyter på som planerat utan några större katastrofer. Nu börjar vi närma oss det invändiga, ja i alla fall i 'vårt hus'. Gäststugan får i skrivande stund en ny grund att stå på …

Nu står vi inför valen till badrummet. 
Jag tänker lite som ovan. 
Lite fransk, engelsk badrumslyx. Men ändå stugkänsla. 
Vad tror ni? 
Tips på bra inköpsställen?

2 kommentarer:

  1. Kommer bli toppen, sperfint tror jag! Ska bli kul att se resultatet, liknande kakel kan du hitta på Franska kakelbutiken korsningen Odengatan/Birger Jarlsgatan. förstår käsnlan av att ha ett gediget byggt hus och häftigt att veta vem som byggt och hsitorien...tror det är många hus där ute på öarna som har liknande historia...vårt hade också bara haft en ägare som själv byggt huset.

    kram

    SvaraRadera
  2. http://www.gamlamejeriet.com/

    SvaraRadera