torsdag 23 maj 2013

VÅR OAS MITT I STOCKHOLMS INNERSTAD


Vi bor i ett hus från början av 1900-talet. Och vi har världens finaste gård. Att vi bor på nedre botten, med direkt utgång till gården, gör att vi använder mycket. Så gott som varje dag, speciellt under de varmare dagarna på året. Vi har dessutom fått en egen lite plats - som en terass - direkt utanför oss, med egna planteringskärl i betong. Utanför oss växer buxbom, kungslilja, lavendel, funkia och i år behövs vissa kärl fyllas på med ny jord och nya växter. Bl a en ny klätterväxt till vår hörna, en 'rackare' som tål skugga. Massvis av skugga.

Barnen älskar också gården. De leker kurragömma i 'de olika rummen' som finns tack vare de vackra planteringarna gjorda i gjuten betong. Man kan leka indian bland det höga, vackra gräset / bambun. Och så kan man kicka boll (mjuk boll, så att inga rutor krossas ... hmmm ...). Konstgräset (sådant man har på fotbollsarenorna) är grönt året om & härligt mjukt att rulla omkring på - eller att sitta ner och äta picnic på tillsammans med kusinen Fisan. Magnolia-träden njuter vi av på våren.

Just nu blommar trädet (med de här höst-bären) på vår baksida med små underbara rosa blommor. Under detta har vi tillsammans med min syster planterat örter och smultron (min syster som bor en trappa upp). Lättillgängligt, då vårt kök ligger precis intill.

Vår gård är en riktig oas mitt i Stockholms innerstad. En oas som man kan njuta i - trots höga hus och betong nära runtomkring. När vi inte är ute på vår ö, där vi annars mest påtar i jorden. Inne på Fabriken ska jag inspireras av andras utsidor idag.

10 kommentarer:

 1. Åh vilka fina bilder! Nu blev jag sugen på att bo i Vasastan och ha innergård. En som er. Byta? Lite gamla äppelträd? :)

  SvaraRadera
 2. Tänk att det går att ha så även mitt i stan!

  SvaraRadera
 3. Jag älskar (alltså verkligen älskar) innergårdar! Min man brukar säga att jag nästan har en osund och sjuklig kärlek till innergårdar. :) Känslan att kliva in genom en port, lämna den ljudliga och bullriga staden och hamna på en lugn och blomstrande innergård är ju helt fantastisk och så häftig! Åh, vad jag älskar innergårdar! :)

  SvaraRadera
 4. Men åh sicka bilder. Jag kan bara intyga, din innergård är fantastisk, så även småtrollen som galopperar runt där! Nu har jag packat ner, packat om, packat upp, packat ner igen... Borde gå en kurs.. Kram

  SvaraRadera
 5. Så härligt! Tror att vi bor lite lika ni och vi. Förutom att ni bor på en lummig innergård o vi på en alldeles öppen bakgård. Som gränsar till en parkering. Och ett studentområde, eller förresten två.

  SvaraRadera
 6. Härligt att bo mitt i stan men ändå ha en fin innegård för häng och lek. Verkar riktigt mysigt. Kram

  SvaraRadera
 7. Så underbart!! förstår att du älskar er gård! I huvud taget så bor vi u världens stadsdel, älskar Vasastan och att man som ni (och oss) har förmånen att ha ett landställe i skärgården så har man i mina ögon det bästa av världar!!

  kram

  SvaraRadera
 8. Vad härligt och fint ni ser ut att ha det! Storstad gör sig bäst med lite natur och återhämtning, och vice versa, eller hur?! =) /Hanna

  SvaraRadera
 9. Åh så fint ni bor! Vilken innergård! Och så kusinerna i samma hus. Kan det bli bättre?!

  SvaraRadera
 10. Vilken fin innergård, fantastiskt att bo centralt och ändå har grönska ända inpå sig.

  SvaraRadera