tisdag 31 januari 2012

NU SKA DET ÄTAS FISK






I fredags när jag var i Hötorgshallen - på HAV - så ville jag bjuda på något med färska räkor. Som förrätt. Och utan aioli, bröd, ostar & vittvin. Som vi oftast äter dem. Jag blev tipsad om ett recept ur deras nya bok. Så en stund senare stod jag där med mina hjärtmusslor (till pasta vongole), mina färska räkor (som de för övrigt alltid rekommenderar att jag ska köpa dubbelt så mycket av än vad jag behöver) och en ny kokbok.  Jamen hallå, jag ville bara ha tips på en smarrig förrätt! Boken är dock väldigt fin (och tung!) - vackra bilder, trevliga fisk- och skaldjursrecept och dessutom en rekommenderad skiva att lyssna på till varje rätt ... för att komma i rätt stämning när maten lagas.

Jag valde att göra en egen liten twist på deras huvudrätt "Vitlöksfrästa räkor med advokadoröra och majschips". Så gott! Om jag får säga det själv. Vill ni ha mitt 'twistade' receptet? OK!

Min HAV-'twistade' förrätt är för 4 personer:
500 gr färska & skalade räkor (om man vill kan man bara skala rumpan så får gästen själv bita av)
i deras recept tyckte de att jag skulle fräsa räkorna i massor av vitlök & olja. Men jag älskar färska, saftiga räkor så jag lät dem förbli naturliga. Men som huvudrätt ska jag någon gång testa detta.
2 tärnade advokado
1 tärnad tomat (urkärnad)
1 rödlök - fint hackad
1 grön chili - fint hackad (använd en röd om du vill få den starkare &/eller mer färgglad)
juice från en lime
1 vitlöksklyfta - fint, fint hackad
1 msk olivolja
5 droppar tabasco
1 näve koriander - fint hackad (la jag till eftersom jag älskar räkor, advokado & koriander tillsammans)
salt och svartpeppar
1 påse tortilla chips (jaá, alltså de gjorde egna chips av majsbröd som friteras i olja i boken - men jag var ju lite småstressad en fredagskväll så de här fick 'duga' och det var gottgott).

Blanda samman allt och låt stå en stund innan du serverar det tillsammans med räkorna och 'chipsen'. Vi serverade ett gott bubbel till ... lite lagom lyxigt sådär en fredagskväll. Och så glömde jag så klart att ta kort på rätten ... men den var smaskig och såg väldigt fräsch ut på tallriken. Och väldigt lagom att tillaga en fredagskväll.

7 kommentarer:

  1. Tack för tipset, det där ska jag laga kanske redan på fredag! Kram Camilla

    SvaraRadera
  2. Mmmm herregud så gott! Det ska jag absolut göra och kanske tom införskaffa boken.

    SvaraRadera
  3. Mmmm, lät fantastiskt gott. Älskar fisk och skaldjur men gör det alltför sällan. Ha en bra tisdagkväll! /Jennifer

    SvaraRadera
  4. Åh gud så gott. Det blir det på fredag!
    Kram

    SvaraRadera
  5. MUMS vad gott det där lät, och boken den måste jag kolla upp. Skulle nog passa perfekt nere i Fjällbacka. Framsida ser nästan ut som en dag på sjön där nere *fniss* ;O)

    SvaraRadera
  6. Låter jättegott. Måste testas! Kram

    SvaraRadera
  7. Ska testas!!! Jäklar va gott det låter! Kanska får svänga förbi och fixa den där boken innan helgen..
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera